bij de Heemtuin op het landgoed

Wij houden van wandelen en bezochten al vrij vaak het landgoed Broekhuizen. Heerlijke wandelingen kun je daar maken, mooie paden en een grote diversiteit aan flora en fauna.

In de winter als het goed gevroren heeft kan er ook geschaatst worden op het landgoed. Op een mooie zondagmiddag in het voorjaar van 2019 bezochten wij de Heemtuin op het landgoed en ontdekten een lege bijenstal. Een van de vrijwilligers legde uit dat de huidige imker het te druk had en de stal zag er verwaarloosd en verlaten uit. Dat kwam goed uit, wij waren al een tijdje op zoek naar een plek om onze eerste volken te kunnen huisvesten. Het contact was snel gelegd en begin juli zou de in-huizing van de nieuwe volken beginnen.

De stal stond schuin voorover en was aan een zijde weggezakt in de grond. Ook waren de bramenstruiken en brandnetels bijzonder aanwezig.

De oude stal zoals wij hem aantroffen

De vrijwilligers hebben eerst met de bosmaaier het overtollige kruid en struiken verwijderd en zo was er meer ruimte en lucht. Met de hulp van een goede vriend hebben we de stal weer recht getrokken en de steunen opnieuw ingegraven.

Fundering opnieuw ingraven

De stal was nu klaar om de eerste volken te huisvesten. 16 juli was het zover, de eerste twee volken met Buckfast bijen (met Q-f1_groen) verhuisden naar Leersum. Ze waren snel gewend, vanaf dag 1 werd de omgeving druk verkend en de tweede dag zagen we zelfs al stuifmeel op de vliegplank van de kasten.

De volken geplaatst

De volken groeide goed en we hebben ze netjes kunnen inwinteren. De vrijwilligers van de Heemtuin vonden de stal er niet netjes uitzien en stelden ons voor een hele nieuwe te bouwen! Na wat ideeën te hebben besproken was er al gauw een heuse bouwtekening gemaakt! Er werd afgesproken dat dit in de winter moest gebeuren omdat de bijen dan geen haalvluchten hadden. Dus moesten de bijen tijdelijk verhuizen. Op 30 december hebben we de ingewinterde volken verhuisd naar onze kleine achtertuin. Na een paar weken kregen we het advies van een ‘doorgewinterde’ imker dat onze tuin te dichtbij van de originele plek was. We hebben halverwege januari de volken verhuisd naar een industrieterrein in Amersfoort, onder een overkapping, uit de wind en met de opening naar het oosten. Intussen werd er druk gebouwd door de vrijwilligers van de Heemtuin.

De bouw vordert gestaag!

14 februari hebben we de volken weer terug verhuisd naar de schitterend mooie nieuwe bijenstal. Hulde aan de bouwers! Het was voor de bijen alsof ze nooit waren weggeweest!

14/2/20, de volken weer terug op het landgoed
Het paleisje van de dames!

Sinds kort hebben ze nieuwe buren gekregen, er wonen inmiddels 4 volken.

Nieuwe buren!