Gesjoemel met honing in de supermarkten!

“Keuringsdienst van Waarde: geteste honing uit de supermarkt is meestal nephoning!”

De laatste aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over honing heeft veel losgemaakt. Omdat er tussen honingmerken enorme prijsverschillen zijn ging de Keuringsdienst van Waarde op onderzoek uit waar hem dat in zit. Dit blijkt lastig te achterhalen omdat geen enkele producent van deze honingmerken mee wil werken aan het onderzoek. Na veel research ontdekken de journalisten iets wat eigenlijk een publiek geheim is: bijna alle supermarkthoning die getest is blijkt nep te zijn.

Omdat wij naar aanleiding van de uitzending over honing door de keuringsdienst best wat vragen krijgen, willen we er toch even wat dieper op in gaan.

Waaruit blijkt dat veel supermarkthoning nep is?

Om te onderzoeken of de honing die je in de supermarkt tegenkomt geen nephoning is heeft het team van de Keuringsdienst van Waarde van 15 verschillende honingmerken de potjes en flessen met honing naar een gerenommeerd laboratorium in ons land opgestuurd voor een uitgebreide honingtest. Uit de analyses van de honingtest komt naar voren dat in geen enkele supermarkthoning een vervalsing voorkomt. Maar waarom zijn er dan zulke enorme prijsverschillen tussen de verschillende honingmerken?

De keuringsdienst voor honing krijgt bij geen enkele leverancier van supermarkthoning een kijkje in de keuken. Daarom reist het team van honingkeurders af naar Hongarije, waar een middelgrote honingproducent wel haar deuren wil openen. Deze honingproducent lacht meewarig als de honingkeurmeester vertelt dat de meegebrachte honing volgens testanalyses geen vervalsing bevat.

De Hongaarse honingproducent zegt stellig: “Europa alleen al importeert jaarlijks 150.000.000 kilo nephoning, en iedereen zegt: dat gebruiken we niet. Toch ben ik er van overtuigd dat een groot deel van de honing in jullie supermarkten gemengd is met Chinese suikersiroop.”

Zo wordt honing vervalst met suikerwater

Veel van onze honing moet dus vervalst zijn met suikerwater. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? De Hongaarse honingfabrikant: “Chinezen weten suikersiroop zo te maken dat de structuur nauwelijks van die van honing te onderscheiden is. Als je deze siroop – die nauwelijks iets kost – mengt met echte honing heeft niemand iets in de gaten. Voor handelaren is dit sjoemelen met honing een gouden business.”

De Hongaar verteld dat hij dergelijke suikersiroop heeft staan en laat dit de mensen van de Keuringsdienst van waarde zien en proeven. Het blijkt vooral heel zoet te zijn, maar heeft vrijwel geen smaak. De Hongaarse honingproducent mengt deze suikersiroop vervolgens met echte honing. Het resultaat is verbluffend: als de honing vermengd wordt tot 50% honing en 50% suikersiroop blijkt het nog steeds smaakvoller dan een meegebrachte supermarkthoning!

Zo spoor je suikerwater in honing op

De vraag rijst nu: hoe moet je dergelijke vervalsingen dan opsporen als gewone analyses deze niet kunnen traceren? Volgens honingexpert Wim Reybroeck gebruiken Europese laboratoria een verouderde onderzoeksmethode waarin alleen maar zogenoemde C4 suikers aangetoond kunnen worden.

En daar zit ‘m de kneep: ”Chinezen vervaardigen de suikersiroop van plantaardige suikers uit bijvoorbeeld tarwe, rijst en suikerbieten die qua samenstelling hetzelfde lijken als de druivensuikers in honing. Dit noemen we C3 suikers en deze zijn met de gangbare Europees goedgekeurde onderzoeksmethodes niet aan te tonen.”

De Hongaarse honingproducent bevestigt dit: “de Chinese producenten zijn vernuftig in het produceren van suikersiroop die zeer lastig op te sporen is als het eenmaal vermengd is met echte honing. Ze vinden steeds een nieuwe methode om onopvallend bij te mengen.”

Gelukkig weten ze in Duitsland wel raad met deze nephoning. Een speciaal laboratorium heeft een methode ontwikkelde die ook de C3 suikers in honing aan kan tonen. Het enige probleem: deze methode heeft nog geen Europese erkenning en wordt derhalve door grotere producenten niet of nauwelijks gebruikt!

Keuringsdienst: resultaat laboratoriumtest honing

Nadat de Keuringsdienst van Waarde op de hoogte gebracht is van het bestaan van een laboratorium waar zowel de C3 als de C4 suikers in honing gemeten worden, zijn de 15 varianten supermarkthoning hier ook geanalyseerd. En wat bleek? In slechts 4 varianten werden geen C3 suikers gevonden. In 11 flessen honing uit de supermarkt bleek dus nephoning te zitten!

Hoewel algemeen al werd vermoed dat er veel gefraudeerd wordt met honing, is deze uitslag toch verbluffend te noemen. Het is een logisch gevolg van de steeds groter wordende stroom vervalste honing die momenteel Europa binnenkomt. De EU zelf schat dat ca. 46% van de ingevoerde honing niet aan de huidige honingrichtlijnen voldoet!

Honing van Imkerij Broekhuizen bevat gegarandeerd geen toegevoegde suikers. Op onze imkerij streven we naar de hoogste kwaliteit honing waarbij kunstmatige toevoegingen een absolute no-go zijn. Onze werkwijze en toewijding aan zuiverheid van imkerhoning zijn de redenen waarom onze honing puur en onvervalst is.

Natuurlijke zoetheid van onze honing

Honing wordt geproduceerd door bijen uit de nectar van bloemen, wat resulteert in een complexe mix van suikers, enzymen, mineralen en antioxidanten. Deze natuurlijke samenstelling geeft elke honing haar eigen unieke smaak en textuur. Het toevoegen van suikersiroop zal altijd resulteren in een sterke een afname van kwaliteit en smaak van de honing.

Op onze imkerij wordt honing dus nooit vermengd kunstmatige suikers – zeker ook niet met C3- en C4-suikersiroop – om de hoeveelheid te vergroten en de kosten te verlagen. Daarom is onze honing vaak ook iets duurder dan supermarkthoning.
Kortom, wij hebben uitsluitend (h)eerlijke honing.